Wat is Kerk en Vrede?

Kerk en Vrede verenigt mensen die zich inzetten voor ontwapening en geweldloosheid. Zij gelooft dat het onterecht en onverantwoord is om te vertrouwen op geweld. Zij gelooft dat we ons kunnen en moeten wagen op de weg van de actieve geweldloosheid in dienst van de gerechtigheid. Analyse van conflicten en oorzaken vormt de basis voor projecten, campagnes en publicaties.

Projecten » Songs of Peace » Kom naar de Dom

Kom naar de Dom

 • Kom naar de Dom!     

                     

   

   

   

   

  In die fantastische, akoestische ruimte – ik bedoel de Dom van Utrecht – gaat het gebeuren.

   

  Op 21 juni 2013 pakt Kerk en Vrede flink  uit met een groots opgezet korenfestival Songs of Peace 2013

  genaamd,  in het kader van Vrede van Utrecht 2013.

   

   

   

  De Vrede van Utrecht - een wereldomspannend vredesverdrag – werd in 1713 getekend in Utrecht. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd. Stichting Vrede van Utrecht geeft samen met tal van organisaties vorm aan deze viering met een groots cultureel programma. De activiteiten vinden plaats in de wijken, stad en provincie Utrecht.

  Het ‘vredesjaar’ 2013 is los gebarsten. De programmering van Vrede van Utrecht start op 11 april en loopt tot en met 21 september 2013; van de datum van de tekening van het vredesverdrag tot aan de Internationale Dag van de Vrede.

   

  Bij zo’n bijzondere gebeurtenis  mag de oudste nog bestaande vredesorganisatie van Nederland Kerk en Vrede, opgericht in 1924 natuurlijk niet ontbreken.

   

  Het project ‘Songs of Peace’ dat in 2010 van start ging om de jubileum liedbundel van Kerk en vrede uit 2009 ‘en alle angst voorbij’, liederen om vrede, te promoten, werd de inzet om de Vrede van Utrecht mee te vieren.

   

   

  Na overleg met de staf en goedkeuring van het bestuur kon het project ‘Songs of Peace 2013’ in januari 2011 van start gaan:

   

  Formeren van een werkgroep, schrijven van een projectplan, een dekkingsplan, fondsenwerving, Utrechtse koren aanschrijven, solist uitnodigen, compositieopdracht geven, locatie vastleggen, Nieuwsbrieven schrijven, …

   

  Met nog maar vier maanden te gaan komt het korenfestival al aardig in zicht.

   

  Zes fondsen hebben toezeggingen gedaan om dit project van Kerk en Vrede financieel te ondersteunen, zodat het nu definitief doorgang kan vinden.

   

  Inmiddels hebben acht Utrechtse koren- ruim 200 zangers! - hun medewerking toegezegd. Een veelkleurige doorsnede van het korenbestand in Utrecht ; van de Oud-Katholieke Schola cantorum tot De Steegzangers en alles wat daar tussenin zit. De veelkleurigheid van de koren zal zeker doorklinken in het eigen repertoire dat zij ten gehore zullen brengen. Daarnaast zal elk koor ook zingen uit de liedbundel van Kerk en Vrede ‘en alle angst voorbij’. Uniek, zo’n uitbundige bundeling van vredeszang op één locatie!

   

  De koren krijgen elk 20 minuten om zich te presenteren tussen 17:00 uur en 20:30 uur.

   

  Om 21:00 uur is het tijd voor de speciale gast van dit festival, de mezzosopraan Tania Kross.

  Zij is als operazangeres inmiddels een echte publiekslieveling geworden. Dat blijkt o.a. uit haar vele gastoptredens in programma’s als: De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman, Verborgen verleden, Vrije geluiden, Opium Night Live, haar bijdrage bij de opening van het Stedelijk Museum in Amsterdam en recent met haar deelname aan het TV-programma: Wie is de mol? Momenteel produceert Tania ook haar grote droom: Katibu di Shon/Slaaf en Meester, een Papiamentstalige opera (libretto Carel de Haseth, muziek Randal Corsen) die naar alle waarschijnlijkheid 1 juli 2013 in de Stadsschouwburg Amsterdam in première gaat. In november 2013 gaat de opera in première op Curaçao.

   

  Zo krijgt ook de slavernij aandacht. Immers de Vrede van Utrecht bepaalde ook dat Groot-Brittannië het monopolie op de slavenhandel in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied moest opgeven. Iets daarvan zal zeker doorklinken in Tania’s  gastoptreden bij Songs of Peace 2013. Ook zij zal zingen uit de jubileumbundel van Kerk en Vrede.

   

  Om het festival nog meer glans te geven heeft Kerk en Vrede een speciale festivalcompositie laten schrijven. Een werk dat de apotheose moet worden van de slotmanifestatie van het festival. Na de korenpresentatie en het solo-optreden van Tania Kross komt tot slot alles bij elkaar bij de première van ‘Put Peace into each other’s hands’, A Cantata for Peace voor koor, solist, samenzang, piano en orgel, gecomponeerd door Aart de Kort. Overigens,op tekst en melodie van lied 25 uit de liedbundel ‘en alle angst voorbij. Al met al zal zeker de helft van de liedbundel ‘en alle angst voorbij’ worden uitgevoerd. Goed om ons ook middels onze jubileumbundel uit 2009 in te zetten voor ontwapening en geweldloosheid.

   

  Het is haast niet te missen, want 21 juni 2013 is het Fête de la Musique, het meest spontane muziekfestival van Nederland. Iedereen kan spelen als artiest, een podium beginnen of gewoon lekker komen kijken.

   

  De ‘Vrede van Utrecht 300 jaar’ heeft tegelijkertijd een wijkenprogramma. De stad bruist tijdens het Midzomerweekend op 21, 22 en 23 juni 2013. Overal in Utrecht, in straten en op pleinen, in parken en op bruggen vinden activiteiten plaats om de Vrede van Utrecht te vieren met alle inwoners van de stad. Van Lunetten tot Overvecht en van Kanaleneiland tot in de binnenstad: in alle wijken van Utrecht is het feest. 

   

  Met ander woorden; Utrecht bruist en swingt dus al op de langste dag!

   

  Daarnaast is het in Utrecht ook nog eens Kerkennacht. Een tweejaarlijks oecumenisch evenement. In Nederland, maar ook in diverse andere Europese landen (Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, België en Denemarken) openen tal van kerken en gebedshuizen in een weekend hun deuren en laten nieuws- en leergierige bezoekers mee genieten van waar zij goed in zijn. In 2007 werd de eerste Nederlandse kerkennacht in Rotterdam gehouden en in 2013 verwachten we dat er ruim 50 steden mee doen, waaronder dus Utrecht.

   

  Korenfestival Songs of Peace 2013 valt dus samen met: Vrede van Utrecht 2013, Fête de la Musique en Kerkennacht 2013.

   

  Als dagvoorzitter hebben wij niemand minder dan onze eigen bestuursvoorzitter Henk Baars kunnen vastleggen. Hiermee is de representatie van Kerk en Vrede in goede handen. En als zanger van huis uit, zal hij ook met veel passie ‘Songs of Peace 2013’ presenteren.

  Daarom nogmaals de uitnodiging aan alle leden van Kerk en Vrede:

   

  Kom naar de Dom!

  en voeg u bij de koren, solisten en bezoekers van Songs of Peace, om samen in de Dom van Utrecht de vrede hoog te houden. Een fantastische gelegenheid om het gedachtegoed van Kerk en Vrede onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

   

   

  Het programma kort samengevat:

  17:00 uur - optredens 8 koren                                                     

  20:40 uur - solo-optreden Tania Kross                                                                                        

  21:20 uur - slotmanifestatie   

  Ik zie u graag op 21 juni om 17:00 uur in de Dom van Utrecht.

   

  Arie de Bruijn,
  Projectleider van 
  Songs of Peace 2013
   


  Klik op de afbeelding om de eerste nieuwsbrief te bekijken:

   


  Klik op de afbeelding om de tweede nieuwsbrief te bekijken:

   


  Klik op de afbeelding om de derde nieuwsbrief te bekijken: